Ομάδες σύγχρονων προβληματισμών σε θέματα γονιμότητας/έναρξη 30/03

blog3


Σας ενημερώνουμε ότι στο ΔΙΚΕΨΥ θα ξεκινήσουν ομάδες θεραπευτικού προσανατολισμού στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν γυναίκες, άνδρες και ζευγάρια που αντιμετωπίζουν τις ιδιαίτερες προκλήσεις που προκύπτουν από τα θέματα γονιμότητας που αντιμετωπίζουν.
 
Οι ομάδες καθοδηγούνται από ειδικούς επιστήμονες -έναν ειδικό ψυχικής υγείας και έναν επιστήμονα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής- και κάθε ομαδική συνάντηση θα έχει ένα συγκεκριμένο θέμα, ως επίκεντρο συζήτησης.
 
Θα δίνεται έμφαση στο ψυχολογικό υπόβαθρο του θέματος που αναλύεται και τη συζήτηση θα συντονίζει ο ειδικός ψυχικής υγείας, έμπειρος και ειδικά εκπαιδευμένος σε ζητήματα υπογονιμότητας. Παράλληλα, για την αρτιότερη υποστήριξη των θεμάτων, στο χώρο θα παρευρίσκεται και ένας επιστήμονας της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (κλινικός εμβρυολόγος), ώστε άμεσα να μπορούν να απαντώνται ερωτήματα επιστημονικού χαρακτήρα και κλινικού-εργαστηριακού ενδιαφέροντος που προκύπτουν κατά τη διάρκεια των ομαδικών συναντήσεων.
 
 
Ο πρώτος κύκλος ομαδικών συναντήσεων θα ξεκινήσει τον Μάρτιο 2019 έως και τον Ιούνιο 2019 και περιλαμβάνει στο σύνολο 4 συναντήσεις διάρκειας 6 ωρών (1,5 ώρα η κάθε συνάντηση) στις παρακάτω προκαθορισμένες ημερομηνίες.
 
 

Ημερομηνίες διεξαγωγής

30/03, 13/04, 18/05,  08/06, 2019

Ώρες διεξαγωγής

Σάββατο: 17:00-18:30

Διάρκεια

6 ώρες

Χώρος Διεξαγωγής

Αίθουσα Εκπαιδεύσεων ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ (Λεωφ. Ηρακλείου 353, 4ος όροφος, Ν. Ηράκλειο Αττικής)

 

Εισηγητές:
Τζανακάκη Δέσποινα, MMedSci Κλινική Εμβρυολόγος
Τασίου Ασπασία, MSc, Κλινική Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια
 

Θέματα ομαδικών συναντήσεων

 
Υπογονιμότητα

Σε αυτή την ομάδα θα καλυφθούν όλες οι πλευρές της υπογονιμότητας όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση, οι επαναλαμβανόμενες αποβολές, η χρήση σπέρματος δότη ή ωαρίων δότριας, η παρένθετη μητέρα, η ανύπαντρη μητέρα, «πότε να σταματήσω να προσπαθώ;», η υιοθεσία. Ποιά τα ηθικά (ή και θρησκευτικά) ζητήματα που προκύπτουν; Αποδοχή της υπογονιμότητας μετά τη διάγνωση, επιλογή τρόπου δημιουργίας οικογένειας και «δέσμευση» για την ολοκλήρωση της θεραπείας που έχει επιλεγεί.
 
 
Άγχος και υπογονιμότητα: Παλεύοντας και επιβιώνοντας
 
Η υπογονιμότητα αποτελεί μια από τις πιο στρεσογόνες καταστάσεις που μπορεί να βιώσει κανείς, καθώς συχνά μοιάζει με ανυπέρβλητο εμπόδιο ζωής και προκαλεί μεγάλη απογοήτευση. Μπορεί να επηρεάσει το ίδιο το άτομο, αλλά και να δημιουργήσει εντάσεις στη σχέση του ζευγαριού. Θα συζητηθεί πώς οι άνδρες και οι γυναίκες επικοινωνούν και πώς διαχειρίζονται το τραύμα διαφορετικά. Μέσα σε αυτή την ομάδα, θα έχετε τη δυνατότητα να μοιραστείτε τις εμπειρίες σας και να ακούσετε τι έχουν να πουν σχετικά και άλλοι άνθρωποι που βιώνουν παρόμοιες καταστάσεις. Θα μπορέσετε να εκφράσετε ελεύθερα ερωτήματα και απορίες σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, στο οποίο έμπειροι επαγγελματίες ψυχικής υγείας θα σας καθοδηγήσουν με συγκεκριμένες μεθόδους, που θα σας βοηθήσουν είτε κατά τη διάρκεια της προσπάθειας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, είτε με την απόφασή σας να συνεχίσετε τη ζωή σας και μετά από οποιοδήποτε αποτέλεσμα.
 

Δωρεά ωαρίων/σπέρματος και παρένθετη μητρότητα
 
Η σύγχρονη επιστήμη παρέχει πλέον τη δυνατότητα πολλών επιλογών σχετικά με θέματα υπογονιμότητας, γεγονός που είναι πολύ ανακουφιστικό και ενθαρρυντικό, αλλά ταυτόχρονα περιπλέκει τη διαδικασία επιλογής για τον υποψήφιο γονέα, ειδικά όταν πρόκειται για περιπτώσεις συμμετοχής «τρίτου προσώπου» στην προσπάθεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Αυτές οι ομαδικές συναντήσεις  επικεντρώνονται στην προσέγγιση των επιλογών ενός ζευγαριού προς τη γονεϊκότητα, με σαφήνεια, εστιάζοντας στα υπέρ και τα κατά, σε ομοιότητες και διαφορές, ξεχωρίζοντας το μύθο από την πραγματικότητα. Δείτε πώς μπορείτε να διερευνήσετε αν η εξωσωματική γονιμοποίηση με ωάρια δότριας ή σπέρμα δότη ή με τη βοήθεια παρένθετης μητέρας είναι η σωστή επιλογή για εσάς. Ποιες οι ενδεχόμενες επιπτώσεις της γενετικής συσχέτισης μόνο με τον έναν γονέα και όχι με τον άλλον; Αποκαλύπτουμε τον τρόπο απόκτησης του παιδιού στο ίδιο το παιδί, στην ευρύτερη οικογένεια ή/και στο φιλικό περιβάλλον;
 

Ανδρική υπογονιμότητα
 
Για έναν άνδρα, η διάγνωση της υπογονιμότητας μπορεί να είναι σχεδόν ισοπεδωτική.  Όμως, η υπογονιμότητα αποτελεί πρόβλημα του ζευγαριού και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα αυτής της δυαδικής ομάδας. Μέσα σε αυτή την ομάδα, θα έχετε τη δυνατότητα να μοιραστείτε τις εμπειρίες σας με άλλους άντρες/ ζευγάρια που βιώνουν παρόμοιες καταστάσεις με επίκεντρο την διερεύνηση της ψυχολογικής επίπτωσης της ιατρικής διάγνωσης πάνω στον άνδρα, αλλά και πάνω στη σχέση του ζευγαριού. Θα διερευνηθούν τα συναισθήματα του άντρα για την πιθανή απώλεια της δυνατότητας της πατρότητας και θα ελεγχθούν οι εναλλακτικές επιλογές δημιουργίας οικογένειας που είναι κατάλληλες και για τους δύο συντρόφους.
 
 
Κόστος συμμετοχής ανά άτομο: 50€
Κόστος συμμετοχής ανά ζευγάρι: 70€
Στις αναγραφόμενες τιμές δε περιλαμβάνεται το νόμιμο ποσοστό Φ.Π.Α. 24%.
 
 

Για περαιτέρω πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής στις ομάδες παρακαλώ επικοινωνήστε  στο τηλ: 698 8080383.