ΟΜΑΔΕΣ ΘΕΑΤΡΟΥ ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ

blog3
 
Το θέατρο είναι ένα δημιουργικό παιχνίδι.

Είναι ένας τρόπος να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους.

Να καταλάβουμε τα συναισθήματα μας, αλλά και τον κόσμο που ζούμε.
 

 
ΟΜΑΔΕΣ ΘΕΑΤΡΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΥΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
 

Οι ομάδες θεάτρου για παιδιά τυπικής ανάπτυξης έχουν ως στόχο την προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Οδηγός μας το "Θέατρο στην εκπαίδευση" (Drama in Education).

Σε αυτή την παιδαγωγική διαδικασία χρησιμοποιούμε τις τεχνικές του θεάτρου (ρόλους, σκηνικά, λόγο, κίνηση και παιχνίδια) και δημιουργούμε διαδραστικές ιστορίες με σκοπό να αναπτύξουμε την αυτοπεποίθησή, την κριτική σκέψη, τη συναισθηματική νοημοσύνη, την ικανότητα επικοινωνίας και την ενσυναίσθηση των μελών της ομάδας. Οι θεατρικές τεχνικές δημιουργούν ένα πλαίσιο και ένα ασφαλές περιβάλλον δράσης.

Οι συμμετέχοντες ανάλογα με την ηλικία και τα ενδιαφέροντα τους μπαίνουν σε ρόλους, περνάνε δοκιμασίες, συναντάνε ήρωες που χρειάζονται βοήθεια και αντιμετωπίζουν δικές τους δυσκολίες όπως η δειλία, η ντροπαλότητα, ή ο πιθανός φόβος απέναντι σε κάποιον που φαντάζει δυνατότερος (bullying).

Κύριος στόχος είναι η κατανόηση του εαυτού, οι σχέσεις με τον κόσμο και η ανθρώπινη συμπεριφορά. Το πλαίσιο της ιστορίας ενεργοποιεί τη φαντασία τους και τους δημιουργεί τις συνθήκες να εκφραστούν με τα μέσα που διαθέτουν ενώ συγχρόνως γίνεται η αφορμή για να διευρύνουν τα εκφραστικά τους μέσα και να κατανοήσουν το περιβάλλον στο οποίο ζουν.
 
Μέγιστος αριθμός: 8 παιδιά
Ηλικία: 4 – 18 ετών
Διάρκεια: ΄60
 
 
 
ΟΜΑΔΕΣ ΘΕΑΤΡΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ
 

Οι ομάδες θεάτρου για παιδιά με ειδικές ικανότητες και μαθησιακές δυσκολίες έχουν ως στόχο μέσα από ένα πρόγραμμα αρχικά ψυχαγωγικού χαρακτήρα να ενισχυθεί και να βελτιωθεί η διάδραση, η συμπεριφορά και οι κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών.

Με τη βοήθεια των τεχνικών του "θεάτρου στην εκπαίδευση" (Drama in Education) και των Γνωσιακών Συμπεριφορικών τεχνικών δημιουργούμε ιστορίες όπου τα παιδιά καλούνται να παρατηρήσουν το περιβάλλον, να επικοινωνήσουν με φανταστικούς φίλους ή εχθρούς, να συνεργαστούν και να δώσουν λύσεις σε προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο της θεατρικής δράσης.

Μέσα σε αυτό τον ασφαλή χώρο και χωρίς το φόβο του λάθους τα παιδιά λειτουργούν αυθόρμητα και μαθαίνουν άμεσα πως κάθε τους δράση προκαλεί μια αντίδραση. Σκοπός των ομάδων είναι να ενισχυθεί η αντίληψη, η παρατηρητικότητα και να οργανωθεί η φαντασία των παιδιών με αφορμή κάθε φορά το στόχο που έχουν να πετύχουν.

Σε συνεργασία με τους υπεύθυνους θεραπευτές του κέντρου δημιουργούνται στοχευμένες δράσεις κατάλληλες με τις ανάγκες του κάθε παιδιού.
Οι ομάδες απευθύνονται σε παιδιά με συναισθηματικές δυσκολίες, δυσκολίες κοινωνικοποίησης, χαμηλή αυτοεκτίμηση, Διάσπαση Προσοχής & Υπερκινητικότητα, προβλήματα συμπεριφοράς, αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας, σύνδρομο Άσπεργκερ.
 

Μέγιστος αριθμός: 4 παιδιά
Ηλικία: 4 – 18 ετών
Διάρκεια: ΄45
 

Συντονίζει η Ευτυχία Λιβανίου,
Ηθοποιός και Θεατροπαιδαγωγός
 


Τηλ. Επικοινωνίας για εκδήλωση ενδιαφέροντος:
210 2830100, 6945 558644.