ΟΠΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΛΙΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ASDA ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΔΑΦ

blog3
Η ASDA, μία ιδιαίτερα γνωστή αλυσίδα super market, που βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρουσίασε μια διαδραστική λίστα με ψώνια του super market, για τα παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, προκειμένου να απασχολούνται την ώρα που οι γονείς τους κάνουν τα απαραίτητα ψώνια. Η λίστα αυτή έχει τίτλο «Χαρούμενοι Μικροί Βοηθοί» και έχει ως στόχο να εμπλέξει τα παιδιά στην διαδικασία αυτή, με μία ιδιαίτερα ελκυστική, αλλά και οπτικοποιημένη μέθοδο. 

Αυτή η λίστα, αποτελείται από εικόνες κατηγοριών φαγητών, αλλά και φρούτων, καθώς και από Velcro (αυτοκόλλητη ταινία), ώστε να μπορούν τα παιδιά να κολλάνε κάτω από μία στήλη, που έχει τίτλο «τί χρειαζόμαστε» , αυτά που πρέπει να αγοράσουν. Μετά τα παιδιά, μπορούν να τοποθετήσουν – κολλήσουν μια χαρούμενη φατσούλα, δίπλα σε κάθε εικόνα προϊόντος, που καταφέρνουν να εντοπίσουν στα ράφια του καταστήματος. 

Η ιδέα αυτή , ανήκει στην Jenny Barnett, υπαλλήλου της πολύ γνωστής εταιρείας, Asda. Η Jenny, έχει έναν γιο τον  Charlie, ο οποίος έχει διαγνωστεί με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος και δεν έχει λεκτική επικοινωνία. Η όλη ιδέα, λέει η Jenny, προέκυψε από τους δασκάλους του Charlie, οι οποίοι προκειμένου να τον βοηθήσουν στην επικοινωνία του, χρησιμοποιούσαν διάφορα σύμβολα και εικόνες.
 
 
Η Barnett δήλωσε: «Όταν ο Charlie ήταν μικρότερος, και βρισκόμασταν σε μεγάλα καταστήματα, συνήθιζε να κυλιέται στο πάτωμα. Ήταν ξεκάθαρο πως τον ενοχλούσε πολύ τόσο το πλήθος, όσο και ο θόρυβος. Χρησιμοποιώντας αυτή τη λίστα, πιστεύω ότι τα παιδιά δεν πιέζονται και παραμένουν συγκεντρωμένα, σε μία δραστηριότητα μέσα από την οποία αποφορτίζονται».
Μετά από την επιτυχημένη εφαρμογή της λίστας «Χαρούμενοι Μικροί Βοηθοί» στο κατάστημα του Middlesbrough, η εταιρεία Asda ετοιμάζεται να προωθήσει πάνω από 300 ακόμη τέτοιες λίστες, σε διάφορα καταστήματά της σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Είναι υπέροχο το συναίσθημα, όταν μπαίνω σε ένα κατάστημα Asda, που βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά από το Middlesbrough, και βλέπω κάποιο άλλο παιδί να επωφελείται από την ιδέα μου. Φαίνεται πως θα βοηθηθούν πολλά παιδιά και αυτό είναι καταπληκτικό».

Αυτή δεν είναι η μοναδική πρωτοβουλία των πολυκαταστημάτων Asda. Σε μία ακόμα προσπάθεια να βοηθήσουν τα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, έχουν ενσωματώσει στο πρόγραμμα, ενός τουλάχιστον από τα καταστήματά τους, την «ώρα ησυχίας», δηλαδή κάποια συγκεκριμένη ώρα μέσα στη μέρα τους, κατά την οποία οι έντονοι θόρυβοι περιορίζονται στο ελάχιστο, καθώς αποτελούν έντονο ακουστικό ερέθισμα, πολλές φορές δύσκολα διαχειρίσιμο, για τα άτομα που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.  Η Asda διαθέτει, επίσης, πινακίδες στο μπάνιο, επισημαίνοντας αόρατες ασθένειες.


Έτσι, όταν μέσα από τις προσωπικές μας ανάγκες, αλλά και από τα προσωπικά μας βιώματα, προκύπτουν ιδέες που μόνο βοηθητικές μπορούν να σταθούν για τους συνανθρώπους μας που το έχουν πραγματικά ανάγκη, είναι πραγματικά ελπιδοφόρο. Η κυρία Barnett, με την ιδέα της κατάφερε να φέρει τον πληθυσμό των ατόμων, που έχουν διαγνωσθεί με αυτή την επικοινωνιακού τύπου διαταραχή, ένα βήμα πιο κοντά στην ομαλότερη ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο. Θα παρουσίαζε μεγάλο ενδιαφέρον η υλοποίηση αντίστοιχων προτάσεων, από μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων και στην Ελλάδα.  
 

Πηγή: https://themighty.com/2017/09/asda-shopping-list-autism/