10 Γεγονότα που οι Γονείς Πρέπει να Γνωρίζουν για την Δυσλεξία

blog3 
Το να έχετε καλή γνώση του τύπου των δυσκολιών του παιδιού, θα σας βοηθήσει να το στηρίξετε καλύτερα.
Αφού πρώτα εσείς οι ίδιοι ενημερωθείτε για την δυσλεξία, εξηγήστε την και στο παιδί σας.
Το να γνωρίζουν τα παιδιά ότι υπάρχει τόσο αιτία, όσο και λύση, θα τα βοηθήσει να την αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη ευκολία.

 
 
 
1. Στο τέλος μίας δύσκολης μέρας, με ανάγνωση και γραφή, ένα παιδί με Δυσλεξία, είναι εξαντλημένο.
 
Αυτό συμβαίνει, γιατί το μυαλό είναι λιγότερο αποτελεσματικό στην επεξεργασία γραφημάτων και φωνημάτων, οπότε αναγκάζεται να «δουλέψει» πολύ πιο σκληρά.
Όταν το παιδί επιστρέψει στο σπίτι, δώστε ελεύθερο χρόνο, ώστε να χαλαρώσει και να ξεκουραστεί, πριν ξεκινήσει τις εργασίες του σχολείου.
 
 
2. Τα παιδιά με Δυσλεξία μπορεί να έχουν καλές και κακές μέρες, χωρίς κανένα προφανή λόγο.
 
Κάποιες μέρες, μοιάζουν να τα θυμούνται όλα με μεγάλη ευκολία, και κάποιες άλλες μέρες, τα πάντα μοιάζουν σαν να έχουν απλά «διαγραφεί».
Μην απογοητεύεστε, προσπαθώντας να βρείτε ποιός είναι ο κατάλληλος τρόπος. Θα τον βρείτε τελικά.
 

3. Η Δυσλεξία επηρεάζει τον καθένα ξεχωριστά, με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.
 
Μετά από 100 χρόνια ερευνών, δεν υπάρχει κάποιος σαφής και συγκεκριμένος ορισμός του όρου Δυσλεξία, ακριβώς επειδή αφορά τόσους πολλούς και διαφορετικούς τομείς.
Πολλές και διαφορετικές δεξιότητες χρησιμοποιούνται για την ανάγνωση, και αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που είναι τόσο σημαντικό να καταλάβουμε ποιές είναι οι δυνάμεις και ποιές οι αδυναμίες του κάθε παιδιού, σε ό,τι αφορά την διαδικασία της μάθησης.
 
 
4. Με την κατάλληλη βοήθεια, κάποιος που έχει διαγνωσθεί με Δυσλεξία, μπορεί να διαβάσει και να γράψει πιο ορθογραφημένα, όμως δεν θα σταματήσει ποτέ να έχει Δυσλεξία.
 
Η δυσλεξία είναι μία νευρολογική διαταραχή, που επηρεάζει άλλες λειτουργίες, όπως το να θυμόμαστε αριθμούς τηλεφώνων, ή να θυμόμαστε να πάρουμε κάθε φορά μαζί μας  τα απαραίτητα βιβλία, ή τον αθλητικό μας εξοπλισμό. Ακόμα, μπορεί να μας επηρεάσει, ώστε  να μην θυμόμαστε τις λεκτικές εντολές.
 

5. Παίρνει περισσότερο χρόνο σε αυτά τα παιδιά να ολοκληρώσουν εργασίες που απαιτούν ανάγνωση και γραφή.
 
Ρωτήστε τον εκπαιδευτικό πόση ώρα πιστεύει ότι είναι απαραίτητη κάθε φορά για κάθε εργασία, κατά την μελέτη του σπιτιού και συμφωνήστε ότι αυτός θα είναι και ο αντίστοιχος χρόνος που θα αφιερώσετε εσείς στο σπίτι.
 

6. Η Δυσλεξία είναι κληρονομική και περνάει από γενιά σε γενιά.
 
Τα δεδομένα λένε πως κάποιος από τους γονείς, τους παππούδες, τους θείους ή τις θείες του παιδιού, έχει δυσλεξία. Το DCDC2 είναι το γονίδιο της δυσλεξίας.
Μπορείτε να σκεφτείτε κάποιον από την οικογένειά σας που πιθανά να έχει δυσλεξία;
 
 
7. Πολλά από τα παιδιά που είναι διαγνωσμένα με Δυσλεξία έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση.
 
Οι αποτυχίες στις μαθησιακές απαιτήσεις προκαλούν άγχος και προκειμένου να καταφέρουν τα παιδιά να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που προκύπτουν από την δυσλεξία, θα πρέπει να ξεκινήσουν να πιστεύουν και πάλι στον εαυτό τους. Οι γονείς θα πρέπει να επαινούν το κάθε μικρό επίτευγμα του παιδιού τους.
 
 
8. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά ονόματα για την Δυσλεξία.
 
Η δυσλεξία είναι μια λέξη που καλύπτει ένα φάσμα δυσκολιών. Όταν χορηγούνται τα αξιολογητικά εργαλεία, συχνά υπάρχει χρόνος μόνο για να εξετασθούν κάποιοι συγκεκριμένοι τομείς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η τελική αναφορά να προσδιορίσει αυτές τις περιοχές με ένα διαφορετικό όνομα. Παρακάτω παρουσιάζονται μερικές ακόμη εκφράσεις, που όλες, όμως, σημαίνουν δυσλεξία:
  • Μαθησιακή Δυσκολία
  • Ειδική Μαθησιακή Δυσκολία
  • Αναπτυξιακή Διαταραχή της Ανάγνωσης
  • Διαταραχή της Ακουστικής Επεξεργασίας
  • Έλλειμμα στη  Φωνολογική Επεξεργασία
  • Γνωστική Διαταραχή της Ανάγνωσης
  • Δυσκολία της Οπτικής Επεξεργασίας
 
 
9. Τα άτομα με Δυσλεξία είναι δημιουργικά.
 
Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους αυτή η δημιουργικότητα μπορεί να εκδηλωθεί. Μουσική, θέατρο, σχέδιο, τεχνολογία, τέχνη ή και αθλήματα.
Επικεντρωθείτε σε εκείνους τους τομείς, στους οποίους το παιδί σας είναι πολύ καλό. Επαινώντας το παιδί σας, ακόμα και για τα πολύ μικρά επιτεύγματά του, το βοηθάτε να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα την αυτοεκτίμησή του.
 
 
10. «Πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν διαγνωσθεί με Δυσλεξία – δεν υπάρχει λόγος να ντρέπεσαι!!!!!».
 
Η δυσλεξία είναι η πιο κοινή αιτία για τις δυσκολίες σε ανάγνωση, γραφή και ορθογραφία. Τουλάχιστον ένας στους δέκα ανθρώπους έχει δυσλεξία, ενώ κάποιες στατιστικές αναφέρουν, ένας στους πέντε. Πολλοί παραμένουν αδιάγνωστοι, χωρίς θεραπεία και αγωνίζονται καθημερινά να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της δυσλεξίας τους. Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο επηρεάζονται σοβαρά από αυτήν. Πάνω από σαράντα εκατομμύρια Αμερικανοί ενήλικες έχουν δυσλεξία.
Παρά τις δυσκολίες τους όμως, με την αποφασιστικότητα, αλλά και την δημιουργικότητά τους, πολλοί άνθρωποι με δυσλεξία, ακολουθούν ιδιαίτερα επιτυχημένες καριέρες, τελειώνοντας το σχολείο.
 

 
Πηγή: https://www.nessy.com/uk/parents/dyslexia-information/10-facts-every-parent-needs-know/